sunnuntai 9. kesäkuuta 2013

Kuulumisia kasvimaalta


Siinä se on lähes koko komeudessaan: aarikaupalla kasvimaata. Etualan mullikkoon on kylvetty melkein neljäsataa rivimetriä taittoydinhernettä. Kuvan oikeassa reunassa on jäänne edellisiltä vuosilta, kasvulaatikko, johon syksyllä tökittiin talvivalkosipulin kynsiä. Tai oikeastaan ne vain aseteltiin jäisen mullan pinnalle, ja päälle kipattiin kerros hiekkaa. Ovat saaneet katteeksi nurmenleikkuujätettä, ja hyvin kasvavat. Kunhan sato on korjattu, niin laatikko lähtee pois jotta päästään muokkaamaan pelto tuostakin kohti ja saadaan rikkaruohot hävitettyä. Lisää valkosipuleita löytyy yhdestä kasvupenkistä. Laitoin kynnet keväällä jääkaappiin kylmäkäsittelyyn, ja hyvin on lähteneet nekin kasvamaan. Valkosipulin kaveriksi laitoin viisi kiloa punasipulia, sekä muutaman salottisipulin, jotka oikeasti näyttääkin olevan ryvässipuleita.

Kasvupenkkejä on kaikkiaan viisi, ja ne on katettu biohajoavalla kalvolla. Hankittiin keväällä mansikkamuovinlevityskone, sillä on kätevä levittää myös biokalvoa. Ei noita käsin laittaisi erkkikään, penkit on 20 metriä pitkiä ja meidän pelloilla tuulee aina. Yksi penkki on täynnä talvi- ja kesäkurpitsaa sekä avomaankurkkua, eilinen ukkoskuuro näytti vähän vioittavan niiden taimia. Yksi penkki laitetaan täyteen kyssäkaalta, vihreää ja violettia. Tänä vuonna tajusin porrastaa kyssäkaalien kylvön, nyt penkissä on vasta kaksi erää taimia, seuraava on kasvihuoneessa vähän kasvamassa ennen ulosistutusta, ja seuraava erä pitäisi kylvää ihan pian. Yksi penkeistä on yrttipenkki, sen toisessa päässä kasvaa maissiviljelmä, jonka sain tänä vuonna suojattua kissoilta(!), sekä uutuutena kokeilen salaattifenkolia. Viimeisessä penkissä kasvaa papuja. 

Biokalvopenkkien lisäksi kasvimaalle vedettiin yksi penkki mansikkakankaalla, siihen laitan ne marjapensaat jotka odottavat etupihan ompputarhassa pääsyä oikeille paikoileen. Sitten meillä kasvatetaan myös kakkosnelosia, jotka ovat siis viinitarhan tukitolppia. Viiniköynnöksistä on elossa viisitoista, ja eilen bongasin yhdessä jo kukkatertun! Pellon reunassa tököttävät heinäpaalit on menossa katteeksi vadelmille, elokuussa istutettaville mansikoille ynnä muille tarvitseville.

3 kommenttia:

between kirjoitti...

Aikamoiset viljelmät sinulla on siellä. Niistä riittää ruokapöytään vähäksi aikaa, vai aiotko myydä osan sadosta.

Maarit kirjoitti...

Satoa tulossa! Kellari kannattaa kuurata valmiiksi:)

Vianna kirjoitti...

Mikä kellari? Sellainen on vasta haaveilun asteella.. Tarkoitus on näitä syyä, ja ylimääräiset myyä, suoramyyntinä suoraan luomutilalta.