maanantai 7. helmikuuta 2011

Vanhalta pihalta

Tehdäänpä taas pikku lenkki sinne entiselle pihalle. Peruutetaan niinkin kauas kuin seitsemän vuoden päähän. Pihan keskelle muodostui maanvaihtojen yhteydessä pieni kumpare, johon istutin omasta mielestäni ihan onnistuneen näköisesti hopeahärkkiä, kääpiökurjenmiekkaa, rentoakankaalta ja rönsyleimua, pilkistääpä sieltä muutama helmililjakin. Tämä kummun pihanpuoleinen "rinne" oli vuosia hyvännäköinen, kunnes kaikki nuo rönsyilevät kasvit rönsysivät toistensa sekaan ja peittivät kaiken muun alleen..


Talon siniharmaalle seinustalle tuli suuri puolipyöreä istutusryhmä, johon keräsin pelkästään valkoisia, vaaleanpunaisia, violetteja ja sinisiä kukkia, mielellään saivat vielä olla perinneperennoja. Tosi onnistunut yhdistelmä oli ritarinkannukset ja sormustinkukat, ne kun nousivat muiden perennojen yläpuolelle ja näyttivät kauniilta seinää vasten. Verkko seinässä on kärhöille (alppi- ja siperian-), ja vuosien varrella se peittyikin kauniisti kärhöihin.


Sininen pihakeinu, sitä on vieläkin ikävä.. Keinun vieressä kuorituista haapariu'uista rakennettu korkea ja harva aita, joka rajaa sisääntulotien piha-alueesta. Keinuun kiipeilee humalat, pihan alkuperäiset (?) ruskoliljat siirrettiin keinun taakse, ja viereen istutettiin polkua reunustamaan jättipoimulehteä. Ei ehkä ihan paras reunuskasvi sitten kuitenkaan..


Loppukesästä kärhöt on kasvaneet verkossa jo vähän korkeammalle, numerokyltti näkyy vielä juuri ja juuri. Myöhemmin verkko poistettiin tuosta kyltin kohdalta, ja siitä tulikin oikein hieno. Punahatut sopii oikein hyvin seinän ja numerokyltin väreihin.


Talon seinustalta tiellepäin näkyy melkein kaikki edellisissä kuvissa olleet kohdat, paitsi tietysti ne seinänvieret kun ovat kuvaajan selän takana. Paljon muuta ei pihalla ollutkaan. (Olipas!) Vasemmalla pilkistelee ympyränmuotoinen nurmikko, halkaisijaltaan 10 metriä. Oikein riittävä taajamaomakotitalon pihanurmeksi. Tien puolella pihaa reunustaa leikattu orapihlaja-aita.


Uudella pihalla onkin uudenlaiset haasteet. Tilaa on moninkymmenkertaisesti entiseen verrattuna, ja pihaa pitäisi osata jakaa ja jäsentää järkevästi. Jos edes saisi aikaan tuollaisen kukkarunsauden ja osaisi sommitella muutamia hyviä yhdistelmiä, niin olishan se hienoa.

1 kommentti:

Irene kirjoitti...

Sinun vanha pihasi on kaunis. Sielä on käytetty värisilmää ja tehty kauniita yhdistelmiä kasvien muotojen, korkeuksien ja värien yhteensovittamiseksi. Lisäksi olet osannut jakaa pienelläkin pihalla erilaisia tiloja. Kaiken tuon perusteella olen varma, että onnistut nyt myös uudella pihallasi! Ikkunanaluslava jo siellä odottaa lumen alla ja kohta jo paljastuu kevätauringon paisteessa.