tiistai 1. tammikuuta 2013

Puutarhavuosi

Viime puutarhvuosi jäi kyllä kaikin puolin melko köykäiseksi. Yritin kyllä jo tutuksi tulleeseen tapaan esikasvatella kaikenlaista, mutta lopputulos ei ollut ihan niin hyvä kuin mitä alkuasetelmista olisi voinut ajatella (osansa ehkä sillä, että kasvihuoneesta hävisi talvella suurin osa katosta, ja vaikka pleksit kertaalleen liimattiin paikoilleen, silti niitä pian taas puuttui - ja puuttuu yhä muutama..).


Kasvihuoneen lisäksi myös kasvimaa pääsi repsahtamaan ihan kertakaikkiaan. Alkukesällä sinne istutettiin vähän jotain, sitten satoi ja satoi, ja koko kesänä parhaiten tuntui kasvavan juolavehnä ynnä muut rikkakasvit. Onpahan taas keväällä tekemistä, kun perkkaa vääriä juuria mullasta pois :o)


Muutenkin tuntui hommaa riittävän enemmän kuin tarpeeksi noiden pakollisten viljeltävien kanssa, jäi tuo huvikasvipuoli vähän vähemmälle. Mutta viljelypuolen suuriin saavutuksiin täytyy ehdottomasti lukea viinitarhan perustaminen, siitä tuli oikeesti hieno! Nyt täytyy vain toivoa ettei märkä syksy ole tuhonnut kaikkia taimia.. Viinirypäleiden lisäksi saatiin istutettua vadelmaa ja omenapuita, hyvä me!


Pikkuruinen pari vuotta sitten rakennettu sillisalaattiperennapenkki rehotti melko hillitysti, sen sijaan tuntuu että syreenipusikon keskellä sijaitseva pihan alkuperäinen perennaistutus jäi taas luonnon jalkoihin. Nostin suosiolla kädet pystyyn, ja ensi keväänä on sitten siinäkin taas lisää raivaushommaa.


Mutta faktahan on, että iso piha tarvii isot kukkapenkit, joten pistettiin sitten traktori töihin ja kaiverrettiin pihaan uusi istutusalue tien viereen rinteeseen. Ihan täyteen en sitä lumiin mennessä saanut, ihme sinänsä, joten hei, mulla on keväällä taas vapaata multaa uusille istutuksille! Niin tai siis takapihallahan on valeistutuksessa vaikka ketä perennoja, ja ne on siinä vain todella väliaikaisesti, joten voi olla että niillä täyttyy tuo uusi penkki jo aika hyvin..


Satoa saatiin kaikenkaikkiaan vähäisesti. Mansikkaa tuli hyvin siihen asti kunnes home otti vallan. Perunoita häiritsi jonkun verran märkyys, mutta pienen sadon seurauksena eipähän tarvi lämmittää sähköllä ns. kellaria tänä talvena, kaikki potut on jo myyty ja loput syöty :o) Valkosipulia tuli runsaasti, huonoista keleistä ja kiireistä johtuen niitä ei vain saatu istutettua takaisin peltoon talveksi, kuten oli tarkoitus.. Ohrasato myytiin luomukanalaan, heinäsato pääsi katteeksi marjamaille. Omenoita tuli vähän, samoin porkkanoita. Saatiin vihdoinkin ensimmäiset maistiaiset Sinikka -luumusta, pieniä olivat..


Toisena suurena saavutuksena täytyy mainita omenatarhan aitaaminen jänisaidalla. Tehtiin se jo joulukuussa, ennen kuin yksikään pitkäkorva oli käynyt maistelemassa versoja. Tosin aidattuna on vasta toinen ompputarha, se uudempi ja arvokkaampi, joten pian on aiheellista lähteä kahlailemaan tuonne hankeen asentamaan aita toisenkin tarhan ympärille..


Antoisaa tulevaa kasvukautta kaikille puutarhahulluille!

7 kommenttia:

Purlina kirjoitti...

Olipas kiva postaus! Toivottavasti alkanut vuosi on vähintään yhtä hyvä kuin edellinen :)

My life kirjoitti...

Hieno puutarhavuosi sinulla on ollut! Hyvää alkanutta vuotta!

between kirjoitti...

Johan tässä pääsi melkein ruohontuoksua haistelemaan kuviasi katsellessa.
Tämä puutarhahullu toivottaa sinulle antoisaa kasvukautta.

Päivi Pousi kirjoitti...

Ihanaa alkanutta vuotta sinulle ja kaikille muillekin "hulluille" Terv. Samanlainen

Susanna kirjoitti...

Onhan siellä tapahtunut vaikka ja mitä! Minulla tosin oli samanlainen tapahtumattomuuden tunne viime kesän osalta, mutta näytti sitä vaan jotain aikaansaadun, kun kesää takaisinpäin kelasi.

Hyvää alkanutta puutarhavuotta!

Anonyymi kirjoitti...

Tupsahdin sattumoisin puutarhaasi ja jäin ihmettelemään viinitarhaa. Oletteko tosiaan istuttaneet Zilgaa ulos riveihin? kuinka hyvin se pärjäsi, onko pitempiaikaista kokemusta? Itselläni se kasvaa kausikasvihuoneessa, sato on ollut hyvä (nyt köynnös on uusittu, eli ollaan taas alussa). Mukavaa kevätkautta sinulle Riitan puutarhasta!

Vianna kirjoitti...

Riitta: Ollaan tosiaan istutettu viiniköynnöksiä ulos, eikä pelkästään Zilgaa vaan myös aitoviinejä (joo, hulluja ollaan..). Lajikkeet löytyy tarkemmin täältä: http://puutarhastelua.blogspot.fi/2012/05/lajikkeet.html

Kävin viime keväänä ihan viininviljelykurssinkin, jotta osaan kaikki niksit ja vinkit hyödyntää. Nyt köynnökset on hangen alla suojassa lämpimässä, eniten pelottaa märkä syksy ja mitä se on juuristolle tehnyt. Pidetään peukut pystyssä!