tiistai 15. tammikuuta 2013

Uinuu, uinuu..tuolla hankien alla lämpimässä koko puutarha. Ei kuitenkaan ihan ilman puutarhatöitä pääse näin talvellakaan. Toinenkin jänisaita saatiin tehtyä, heti kun huomattiin että Pirjaa (oikeastaan kaikkia Pirjoja) olivat jänökset vähän maistelleet, aiaiai.. Aidan valmistumisen jälkeen pupuset siirtyivätkin etupihalle "koriste"omenapuiden kimppuun, joista toiseen kiepautinkin sitten heti runkosuojan ja toinen on vielä ihan paljaana. Olis pitänyt hommata jotain karkotteita, mutta kun eipä tullut hommattua..

Siemenvarastojen inventaario on toinen iso talvisaikaan tehtävä urakka. Kylläpä anoppikin pyöritteli silmiään kun esittelin hänelle pari laatikollista siemeniä, ja siinä oli siis tosiaan vasta osa kaikista olemassaolevista. Kysyi sitten varovasti että JOS aion tilata Hyötykasviyhdistykseltä jotain (kyllä aion!), niin josko hänelle sitten yhden pussin miinanköynnöstä. Talvikurpitsaakin haaveili, mutta kaivoin omista varastoista iskemättömän pussin josta otti muutaman siemenen. Tein päätöksen: tänä keväänä tilaan siemeniä vain Hyötykasviyhdistykseltä sekä Korpikankaalta (niillä oli muutamia sellasia kukkia että pakko saada - hullu!), ja niistäkin vain muutamia pusseja. Saappaat nähdä miten päätös pitää. Jotenkin ei huvittais sitä purkkirumbaa taas harrastaa ihan kympillä. Sitten asia on eri, kun mulla on sellanen kasvihuone jossa pysyy lämpö ja taimikasvattelun voi tehdä osin siellä..


Tämmösen kauniin ruusutunnustuksen sain Tiinalta (Pionihulluutta ja puutarhaunelmia), iso kiitos siitä!! Perinteiset säännöt: kiitä tunnustuksen antajaa, kerro itsestäsi kahdeksan asiaa, anna tunnustus eteenpäin.

Kahdeksan jollain tapaa puutarhaan liittyvää asiaa:
1. Olen suorittanut puutarhatalouden perustutkinnon, koulutukseltani olen viljelypuolen puutarhuri :o) Viime vuonna kävin siihen päälle vielä 40 opintoviikon marjatilayrittäjäkoulutuksen.
2. Minulla on ollut oma puutarha-alan yritys nyt jo melkein 7 vuotta, teen pihasuunnitelmia ja neuvontaa. Kysyntää sellaiselle tällä hetkellä on hyvin vähän täällä päin.
3. Meidän perhe muutti tänne maalle melkein viisi vuotta sitten, ja päätettiin alkaa osa-aikaisiksi harrastelijamaanviljelijöiksi. Hyvä homma, koska tykkään hyötykasveista :o)
4. Alkuaan ajatus oli tehdä niin iso kasvimaa, että oltais melkein omavaraisia kaiken sen suhteen mikä on mahdollista, ja ylimääräiset myytäisiin tarvitseville. Ajatus on siitä vähän ryöpsähtänyt.. Nyt on kasvimaan lisäksi mansikkaa, vadelmaa, omenaa, viinirypäleitä, heinää, viljaa, perunaa..
5. Unelmoin hurjasti ("If your dreams don't scare you, they're not big enough"), listalta löytyy esim. isoa kasvihuonetta, luomupuoti-kahvilaa, viinitilaa, maatilamatkailua ja sen sellaista pientä.
6. Tulevalle kesälle viljelypuolen suunnitelmissa on istuttaa herukoita, ihan vähän mesimarjoja jos niitä jostain saa, yrttejä vähän isommassa mittakaavassa, ja kokeilla omenapuiden kasvatusta ihan alusta asti.
7. Oman pihan suunnittelu on tosi vaikeaa. Edelliseen pihaan tein suunnitelman ennen kuin muutettiin taloon, ja se toteutettiinkin melko pitkälti sen mukaan. Siitä tuli superhyvä!
8. Tämä iso maatilan pihapiiri on ihan eri juttu kuin tuhannen neliön taajamatontti, joten suunnitelmat elää koko ajan, eikä oikein tahdo löytyä aikaakaan niiden toteuttamiselle. Mutta pikkuhiljaa mennään eteenpäin.

Laitan hyvän kiertämään ja tunnustuksen eteenpäin Saraheinälle, Eevireginalle, ansalle, Geraniumille ja kaikille teille ihanille, jotka jaatte kuvia, neuvoja ja tunnelmia puutarhoistanne. Ihanaa kasvukauden odottelua!

5 kommenttia:

My life kirjoitti...

Sun viljelykset kuulostavat ihanilta. Minä en ole vielä tilannut mitään.

Pelaguu kirjoitti...

Hei, blogissani on sinulle jotain!

Una kirjoitti...

Juuh, kasvukautta täälläkin odotellaan. =) Lainasin siun bloginimeäsi näköjään miun tänpäiväisessä postauksessani ihan tahattomasti! =)

Saraheinä kirjoitti...

Kiitos tunnustuksesta! Blogissani on sinulle haaste :)

Elsbet kirjoitti...

Itselläni lähes uunituore todistus samaisesta koulutuksesta. Tulevaisuuden suunnitelmat vielä avoinna, mutta unelmat hyvin samansuuntaisia kuin sinulla!