tiistai 20. elokuuta 2013

Ne lisääntyy


Viinitarhassa oli viisitoista elävää asukasta talven jäljiltä. (Eikä muistella ollenkaan sitä, että niitä istutettiin viime vuonna 36 kappaletta..) Kesän edetessä kaksi kuollutta heräsi henkiin. Ne molemmat oli vartettuja taimia, ja henki pihisi vielä perusrungossa, joka siis punkeutui maan pinnalle versojen muodossa. Eihän ne tietenkään tee (hyviä) rypäleitä, eikä niiden tietenkään saa antaa kasvaa. Mutta minäpä kapinoin, katotaan mitä niistä tulee.. Taimia siis yhteensä 17.


Kuolleiden kepakoiden tilalle on naapuripuskat kasvattaneet lonkeroitaan. Viiniköynnöstä on kirjan mukaan vaikea lisätä pistokkaista (joku voi olla eri mieltä), helpommin lähtee taivukkaista. Niinpä kiskoin kuivat kepakot juurineen pois, ja ankkuroin tilalle pitkiä versoja nivelkohdistaan. Tämän jälkeen taimia olikin 24. (Ja laitanpa ne tähän itselle muistiin: 1: zadviga, zi-ag, liag, li-zi, dovga, scan, *scan, 0, *hasanski sladki, hasanski sladki, sukribe, zilga. 2: *zadviga, 0, 0, 2 x perusrunko, *scan, 0, 0, *sukribe, 2 x sukribe, zilga. 3: 0, *summersweet, summersweet, 0, 0, 0, somerset seedless, 0, 0, 0, *hasanski sladki, hasanski sladki.)


Yksi kepakko oli vähän tiukemmassa, ja kun sain sen ylös, huomasin että sekin yritti kasvattaa uusia versoja perusrungosta. En kuitenkaan yrittänyt istuttaa sitä uudelleen, julmuri.. Mulla on toisaalla vielä yksi Zilga ja purkissa se Fabel, joten kunhan nekin saan maahan asti, "taimia" jää talvehtimaan 26. Sitten keväällä lasketaan ne uudemman kerran :o)


Kaikkien muiden puutarhaihmisten tavoin minäkin kokeilin tänä kesänä lisätä kasveja pistokkaista. Taisi olla ensimmäinen kerta, muttei missään nimessä viimeinen! Napsin juhannuksen tienoilla vauvavaaleanpunaherukasta muutaman (4) versonkärjen, nyt yksi on jo juurtunut kunnolla ja sen voisi istuttaa maahan. Muut kolme tekee juuria nekin. Toinen loistavasti onnistunut kokeilu oli laventeli. Harmi vaan kun se on niin talvenarka, ettei voi olla varma että on monivuotinen ilo. Aion siitä huolimatta istuttaa ne tuohon tienvarren rinteeseen hiekkamaahan, siinä ne vois talvehtiakin jos jossain.

Ei kommentteja: