torstai 8. lokakuuta 2009

Syystyöpäivä


Vielä yksi tällainen kaunis ja aurinkoinen, vaikkakin viileä syyspäivä. Oivallinen pieneen pihapuuhasteluun. Ja sitähän riittää..

Kurkistin pitkästä aikaa kasvihuoneeseen, keräsin pakkasenpuraisemat punaiset tomaatit kanoille, toivottavasti kelpaa. Vihreät paprikat vein sisälle, katotaan mitä niille tapahtuu vai tapahtuuko mitään. Kasvusäkit pitäisi vielä kumota kompostikasaan, saattaa jäädä keväälle..

Kasvimaalta keräsin kaikki kipot, kupit ja työkalut, heinäseipäät ja tukirakennelmat. Muutama ryvässipuli sinnekin on jäänyt pakkasöiksi, muuten on aika tarkkaan syöty kaikki mitä siellä on kasvanut. Ai niin, jäihän sinne vähän perunoitakin, kun oli kiireempi saada perunat tuolta "oikeasta" pottupellosta kellariin. Olisipa mahtavaa jos kasvimaan saisi vielä käännettyä ennen maan jäätymistä. Luumupuille olen käärinyt runkosuojan ja vielä pienisilmäisen jyrsijäverkon ympärille.

Pitkin pihamaata lojuvat lelut, ruukut, roskat ja muu sälä on pääpiirteittäin viety sinne minne kuuluvatkin. Veikkaanpa että ehtivät vielä ennen talven tuloa hyvinkin levitä takaisin pitkin pihaa..

Ne viheliäiset vihoviimeiset purkkitaimet laitoin talveksi hiekkakasaan valeistutukseen. En kerrassaan jaksa keksiä niille oikeita paikkoja juuri nyt. Siinä oli jo yhden talven purkissa asuneet pähkinäpensas ja keltakurjenmiekka, tänä kesänä ostetut villapaju ja marjatuomipihlaja sekä muutama vadelma plus mustavattua ja karhunvattua (liekö ne sitten sama asia vai eri?).

Muutamat purkit viettää talven navetan karjakeittiössä, jossa pidetään lämpö juuri ja juuri plussan puolella. Lapsen kasvattama omenapuu 'Royal Gala' :o), runkoluumu, viiniköynnös, joku outo mutta arka alppiruusulajike sekä muutama ämpärillinen mansikoita ovat siellä. Saapa nähdä ketkä niistä on keväällä vielä hengissä.

Odottelin viimeisiä kukkasipuleita saapuvaksi tänään. Olisi ollut kerrankin hieno sipulinistutusilma. Soitin Korpikankaalle maanantaina ja ihmettelin kun sipuleiden tulo on kestänyt jo melkein kuukauden. Sanoivat että paketti on käynyt täällä, mutta kukaan ei hakenut sitä postista, joten se palautettiin lähettäjälle.. Kysyivät että vieläkö haluaisin niitä sipuleita joita tilauksesta vielä jäljellä on, ja lupasivat että paketti on täällä viimeistään torstaina. Eikös se ole tänään..? Jos tästä lähtien on sadepäiviä tai maa jäätyy, niin istutan ne sitten ruukkuun ja vien nekin navettaan talveksi.

Lupaan että haravaan tartun vasta keväällä..

(Taas kuva meni kenolleen.. Miksei näitä voi kääntää..)

3 kommenttia:

Lumipyry kirjoitti...

Nauratti kovasti kommenttisi ympäriinsä olevasta kamasta ja sälästä :) Meilläkin ne tuntuvat omin jaloin kipittävän tasaisesti pitkin tonttia, vaikka aika ajoin raahaan kaiken paikallensa. Ärsyttävintä on lasten pikkutilpehööri, jota pitää noukkia nurtsin seasta ennen ruohonleikkurin esille ottoa.

Vuokko kirjoitti...

Hei. Kovasti olet puuhaillut pihalla, meillä vastaavat siivoukset tehtiin jo parisen viikkoa sitten. Tuohon sipulitilaukseen kommentoisin, että saman firman käytäntö on tullut valitettavasti tutuksi minullekin. Eräs toinen nimeltämainitsematon vastaava yritys toimittaa sipulit kotiovelle, ja postikulut oli pienemmät kuin KK:lla. Toivotaan, että sipulisi ovat kasvukuntoisia tuollaisen seikkailun jälkeen.

Vianna kirjoitti...

Lumipyry: Jo nyt on laudanpätkiä pitkin nurmikkoa, pitääkin muistaa kerätä pois etteivät jäädy kiinni..

Vuokko: Jaa, sekö on heillä ihan käytäntö.. Olen kyllä aiemminkin samasta firmasta sipuleita tilannut, eikä koskaan ennen ole ollut mitään ongelmia. Nyt mietin pitkään Korpikankaan, Kauppilan ja Viherpeukaloiden välillä mistä sipulit tilaan. Näillä oli muka minun tarpeisiin paras valikoima ja postikulut vielä siedettävän rajoissa. Täytyypä miettiä vielä tarkemmin ensi syksynä.. Sipulit oli kyllä hyväkuntoisia, uudethan tietysti lähettivät eikä niitä muka kuukauden laatikossa viruneita..