maanantai 17. tammikuuta 2011

Pitävät huolta toinen toisistaan

Anoppini, superMartta, antoi eilisellä kyläreissulla lukemiseksi parikin kevätkuumetta nostattavaa monistetta. Toisen niistä ajattelin jakaa kanssanne nyt ja tässä.


Tiina Ikonen, Pohjois-Savon Martat ry 2010
Kasvimaan kaverukset - Kasvikumppanit
"Pitävät huolta toinen toisistaan"

Jos kasvit saisivat valita kumppaninsa, vallitsisi kasvimaalla luonnonmukaisen villi järjestys. Kasvit hakeutuvat sellaisten kumppanuuslajien seuraan, jotka kasvavat ja suojelevat sitä. Suojaa kasvit tarvitsevat tuholaisilta ja taudeilta sekä kuumalta auringon porotukselta ja myrskytuulilta.

Kasvit kasvavat kerroksittain ja paljasta maanpintaa ei näy. Maata peittävät kurpitsat ja salaatit, juurekset ja pikkuvihannekset. Ylöspäin kohenevat purjot, maissit ja herneet.

Porkkanat kasvavat vuororytmein, lomittain sipulien kanssa ja härkäpavut tukevat perunoita. Alkukesästä sipulit suojelevat porkkanan hentoja taimia karkottaen aromillaan porkkanan tuholaisia ja porkkana tekee vastapalveluksena sipulille samoin. Juuret kasvavat sovussa, sipulin maanpinnalla ja porkkanan tunkeutuen maan syvyyksiin. Sipulin tuleentuessa ja siirryttyä varastoon porkkana täyttää myös sen kasvutilan.

Härkäpapu sitoo juuribakteereillaan ilmasta typpeä ravinnokseen ja ruokkii sillä myös perunoita, jotka täyttävät tehokkaasti juurimukuloillaan maanalaisen kasvutilan.

Maissin juurella kasvavat kesäkurpitsat, niiden välistä herneet työntävät versojaan ylöspäin. Maissi suojelee pienempiään paahteelta ja samalla saa vastalahjaksi herneeltä ravinteita ja kesäkurpitsalta suojaa juuristolleen.

Auringonkukat kurottuvat kohti taivasta avomaankurkkujen luikertelevien versojen välistä. Auringonkukissa, samoin kuin kehäkukissa käy pörinä ja siipien suhina. Keltaisiin kukkiin ovat hakeutuneet puutarhan hyödylliset ja haitalliset hyönteiset ruokailemaan ja nauttimaan auringon lämmöstä.

Siivettömät etanat puolestaan ruokailevat kiinankaalien rehevillä lehdillä. Kiinankaalit ovat toisten puolesta nöyrtyneet etanoiden ravinnoksi. Pikkulinnut lentelevät auringonkukkien ja kiinankaalien ympärillä, nappaavat pulskia etanoita ja luteita lounaakseen sekä viemisiksi pesään poikasilleen. Lipstikka kasvaa omassa rauhassa hieman syrjemmällä, samoin raparperi. Kookkaina ne tulevat toimeen yksinään.

Kavereita keskenään:
porkkana - sipuli
peruna - härkäpapu
kesäkurpitsa - maissi
tomaatti - basilika
herne - kaalit
pavut - kynteli
kehäkukka - mansikka
nauris - pinaatti
parsakaali - tilli
salaatti - mustajuuri

Toraisia pareja:
porkkana - palsternakka
herne - purjo
kurpitsa - peruna
persilja - salaatti
porkkana - tilli
tomaatti - maissi
sipuli - retiisi
valkosipuli - pavut
kirveli - tomaatti
paprika - pavut

3 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Hei, tuosta listastahan on apua mulle, kun laitan vain vähän kasvimaata niin voi tuosta katsoa kaverukset kasvamaan...hieno juttu.
tomaatti-basilika on jotenkin melko ilmeinen juttu, ja mansikka-kehäkukka on ihana.

Mukavaa viikon jatkoa sinulle.

Irene kirjoitti...

Kaunis kuvaus yhteistyöstä! Kasvimaailmassakin yhteistyössä on voimaa. Ihmiset eivät välttämättä aina älyä käyttää sitä kaikkien hyväksi luotisuorissa ja järjestelmällisissä kevät kylvöissään.

Katjuska kirjoitti...

Kiitos hyödyllisestä postauksesta. Jos et pahastu, laitan omasta blogistani (simsalabimpuutarha.blogspot.com) linkkauksen tänne. :)