tiistai 3. syyskuuta 2013

On siinä omppuja!


Sunnuntaina käytiin naapurikylillä omenatapahtumassa. Luomuomppuja oli tarjolla kahta lajiketta, niitä sai maistella ja ostaa tietty, ja paikalle tuli myös luomuomenapuukauppias. Siinä kohti harmitti jonkun verran ettei rahaa ollut mukana kuin parin omppupussin ostamiseen.. No onhan noita omenoita meilläkin, ei tosin vielä hedelmiä vaan puita, joten joskus tulevaisuudessa on sitten omppujakin varmaan ihan riesaksi asti :o)



Puita oli parisensataa, reilu puoli hehtaaria, kaikenlaisia vanhoja ja ennenkaikkea kestäviä perinnelajikkeita. Hyvin tuli jo satoa, vaikka puut oli vasta noinkin pieniä, reilu kymmenen vuotta vanhoja. Yhtenä talvena oli rusakko käynyt vähän avustamassa leikkauksissa, siinä oli mennyt parin vuoden kasvu. Ihan niinkuin meilläkin. Taimiväli oli nelisen metriä, meillä on viisi, riviväli noin kahdeksan metriä, meillä on puut yhdessä rivissä, mutta kyllä olisi hinkua laajentaa tarhaa koko rinteeseen, rinteessä se tuollakin oli.



On vaan niin kallista lystiä tuo valmiiden taimien ostaminen, ja varsinkin luomutaimien. Onneksi meillä on montakymmentä potentiaalista perusrunkoa purkeissa kasvamassa, ja kunhan nuo omat seitsemän omppupuuta vähän kasvaa, niin niistä saa sitten otettua niitä jalo-oksia. Ja saa kait niitä noista kääpiöpuistakin, niitä meillä on muutamaa eri lajiketta. Joten jospa joku päivä meilläkin on parisataa omppupuuta ja mehupuristin :o)

Ei kommentteja: