maanantai 23. helmikuuta 2009

Muotoja


Mielessä käväisi, että tulikohan tuosta hyötytarhasuunnitelmasta liian kantikas. Aloin miettimään puutarhan muotoja tarkemmin.

Tammikuun Kotipuutarha -lehdessä oli taas juttu puutarhan suunnittelusta. Pari piirrosta havainnollisti miten muotokieli vaikuttaa puutarhan tunnelmaan. Lähtökohta on aina suorat kulmat vs. luonnollisesti aaltoilevat linjat.

Ennen tein kaikki suunnitelmat vapaalla kädellä. Silloin syntyi enimmäkseen aaltoilevia, luonnollisia linjoja. Homman siirryttyä tietokoneelle mutkia ei olekaan enää niin helppo piirtää.. Nykyään tykkään käyttää geometrisiä muotoja: suoria linjoja, 90 ja 45 asteen kulmia, ympyröitä tai sen osia. Ja se toimii todella hyvin. Näyttää harmoniselta kun kaikki osat kuuluvat yhteen, kuitenkin on helppo piirtää koneella, ja mikä tärkeintä: helppo toteuttaa. Eikä tule muotopuutarha -fiilistä, kun mukana on myös kaarevia linjoja.

Joten antaapa hyötysuunnitelman toistaiseksi olla entisellään. Ja samoilla linjoilla täytyy pyrkiä pysymään läpi koko puutarhan - suorilla ja kaarevilla.

3 kommenttia:

Insinööri kirjoitti...

Kivan näkösiä käytäviä :D Kun nuo reunuskasvit vielä rehevöityvät lisää niin tuosta tulee tosi komea!

Heinähattu kirjoitti...

Kiitos! Kuvat on otettu alkukesästä, ja todellisuudessa nuo reunuskasvit on myöhemmin kesällä reheviä - ehkä liiankin. Olen joutunut niitä vähän siistimään etteivät peitä käytävää ihan kokonaan..

quu kirjoitti...

Kaarevat muodot on minunkin mieleen :) Välillä kaipaan suoria linjoja ja niitäkin teen joihin kohtiin - yleensä suoran polun päälle kaartuu heiniä tai saman kasvutavan omaavia kasveja, millä suoran linjan saa kivasti rikottua.

Metsäpuutarhaprojekti toivon mukaan jatkuu keväällä :)