tiistai 13. maaliskuuta 2012

Tunnelissa?


Koulupäivää! Tänään opiskeltiin vadelmanviljelyä, käytiin läpi mansikkalajikkeita ja vähän sivuttiin tunnelikasvatusta. Tunneli on sellanen kevytrakenteinen 'kasvihuone', josta talveksi otetaan muovit pois, ja keväällä laitetaan ne takaisin. Tuuletus tapahtuu päätyjen kautta, sekä nostamalla helmoja. Oikeestaan aika nerokas systeemi. Leveyttä tällä tunnelimallilla oli 8 metriä, ja pituutta voi laittaa niin paljon kuin haluaa. Suositellaan laitettavaksi kolme tunnelia vierekkäin, sivuttaisjäykkyys on silloin parempi. Tällä toimittajalla minimitoimitus on 2400 m2, joten aika massiivinen laitos kuitenkin. Samankokoinen kuin meidän nykyinen mansikkamaa.. Vaan kylläpä sellaisen tuonne melkein kahdeksaan peltohehtaariin saisi mahtumaan.

Ajattelin heti että viiniköynnökset ainakin hyötyisi tunnelista. Mesimarjaa ja vadelmaakin laittaisin tunneliin, mansikkaakin ehkä. Ja voishan sinne laittaa kaikkea muutakin, vaikka koko kasvimaan! Tietysti pitäisi sitten rakentaa kastelusysteemit ja kaikki. Hinnoista ei tietenkään puhuttu, voikin tunnelihaaveet jäädä siihen kun kuulee miten paljon tuollainen systeemi oikeasti maksaa..

Oletteko koskaan kesällä bonganneet jättimansikka -'myyntiopasteita' teidenvarsilta tai kauppojen pihoilta? Niitäkin olisi halukkaille tarjolla. Mitähän maksaisi tuollainen puolitoistametrinen "puutarhapatsas"? Vaikka onpa niitä kauniimpiakin katseenvangitsijoita olemassa..

1 kommentti:

Matonkude kirjoitti...

Kerrassaan kokoa tuolla puolitoistametrisellä. Taatusti vangitsee katseet. Tiedä sitten hyvä vai huonot katseet, mutta päät saa ainakin kääntymään :)