torstai 4. huhtikuuta 2013

Kuutarhastelua


Olenpas tästä asiasta ennenkin puhunut, mutta nyt tuli uutta potkua aiheeseen. Kävin eilen kuuntelemassa Anne Pöyhösen pitämää luentoa kuun vaikutuksesta maanviljelyyn, metsätalouteen ja terveyteen. Oli jotenkin hyvin selventävää kuulla niitä juttuja, kun tähän asti olen niistä vain lueskellut. Ostin tämän vuoden kuukalenterin sekä kalamiehille Nappaako tänään -kirjan, muut kaupiteltavat kirjat multa jo löytyykin, eli Yläkuu ja alakuu, sekä Kuun vaikutus. (Kirjoja saa täältä.)

Anne kertoi sopivat päivät tulevan kesän kylvöille, rikkaruohonhävitykselle, saunavastan teolle, hyvät leipomis-, siivous, ja mässäilypäivät ymym. Puolitoistatuntinen tuntui vartilta, ja olisin voinut istua paikallani ja kuunnella aiheesta vaikka viikon, sen verran mielenkiintoista oli. Ja mikä parasta: Anne oli aivan loistava puhuja! Tykkään hirveesti kuunnella ihmisiä jotka osaavat puhua.

Meillähän on tähänkin asti kylvöt pyritty tekemään kuun mukaan, osin sadonkorjuukin. Anne kehotti jokaista kokeilemaan itse siten, että tekee samat hommat myös täysin väärään ajankohtaan, ja tutkii onko tulos erilainen. Ihminenhän ei usko ennenkuin itse näkee. Jaahas, taidankin tässä alkaa suunnittelemaan roinanhävitystä, ja kylvöjä lisää sitten vasta ensi viikolla..

(ps. Jos toinen arvonnan voittajista ei ilmoittaudu tämän päivän aikana, laitan huomenna lippupaketin jakoon siten, että ensimmäinen kommentoija joka oikeasti pääsee messuilemaan saa liput itselleen. Pysykäähän kuulolla!)

3 kommenttia:

pivi kirjoitti...

Mäkin innostuin lukemaan juuri nuo mainitut kirjat, kun luin Anne Pöyhösen jutun puutarhalehdestä. Luennolle olisi ihana päästä myös. Nyt kun on lukenut noita kirjoja, niin katselee kuutakin aivan eri silmin :) Niin ja tuo koe olisi todella hauska tehdä.

between kirjoitti...

Aikoinaan ihmiset tekivät paljon asioita tarkkaillen erilaisia luonnonilmiöitä ja varmasti aivan syystä. Nykyisin kaikkea luontoon liittyvää pyritään peukaloimaan kemiallisesti ja teknisesti ihan liikaa. Ihan hienoa, että vähitellen ryhdytään taas hyödyntämään vanhaa viisautta.

Hilu kirjoitti...

Löysin blogiisi, kun googletin pioniunikko kukkaa ja sinullakin oli täällä kirjoitus siitä :) Muutenkin näyttää olevan mielenkiintoinen blogi, että varmasti tulen vierailulle myöhemminkin:)