torstai 25. huhtikuuta 2013

Löytöjä


Siivoilin vähän pihaa aamupäivällä. Kukkapenkistä löytyy jo sinisiä skillannuppuja ja punaisia pioninversoja, jeeeeee! Löysin myös jonkun vihulaisen, sellasen lonkeroisen, joka oli tehokkaasti levinnyt lähes neliön alalle kukkapenkin uumenissa, enkä ole viime kesänä tiennyt sen olemassaolosta mitään. Etenee samalla tavalla kuin suikeroalpi, lehdet vaan on pehmeämmät ja sahalaitaiset. Kukkinutkin näköjään on viime kesänä, ei mitään tietoa minkävärisin kukin, ja nyt on varmaan siemeniä kylvänyt pitkin penkkiä.. Mikähän lie..?

Sitten tuli kameran muistikortti täyteen. Eikä haittaa yhtään, sen verran on ankeen näköset nuo lumen alta paljastuneet maisemat.

Mansikkamaalta löysin myyränkoloja, myös mansikkapenkeistä - ihanaa tämä viljelijän elämä. Viinitarhassakin pyörähdin. Viinit on jo tovin pötkötelleet erikoisharson alla (tasaa lämpötilaa: leikkaa hallaa ja vähentää liikaa kuumumista, tasaa kosteuseroja: estää kondenssiveden syntymistä ja vähentää liikaa haihtumista, vähentää tuulen vaikutusta, estää osittain hyönteisiä, vähentää kasvitauteja), osa tosin joutuu tyytymään tavalliseen harsoon kun ei tuo erikoismalli riitä ihan koko tarhaan. Mietin jo syksyllä että liekö niissä viininvarsissa enää supermärän kesän ja syksyn jäljiltä henki pihisee, ja samaa mietin edelleen.. Jos niissä ei ala elämää näkymään, niin pitänee hankkia paikkaustaimia ja yrittää uudelleen, prkl. Mutta varmaa on ettei se ollut ainakaan talvi joka ne tappoi.

ps. Ihan just äsken postipoika toi paketin rapakon takaa.. Sen kimppuun seuraavaksi!

2 kommenttia:

Susanna kirjoitti...

Jeah, vaikka meidänkään pihalla ei hirveästi ole tapahtunut kasvun ihmeen suhteen (naapurissa krookukset kukkivat jo), on pionipenkissä näkynyt punaista :)

between kirjoitti...

Onneksi tuota kukkapenkkien ankeutta piristää enenevässä määrin mullasta tunkevat yllätykset.