lauantai 22. maaliskuuta 2014

Leikkauspäivä, kylvöpäivä

Tänään on jousimiespäivä. Kuukirja kertoo näin: Jousimiespäivät ovat hedelmäpäiviä ja edustavat käännekohtaa nousevan ja laskevan voiman välillä. Erittäin suotuisa ajankohta kaikkien korkeiksi kasvavien hedelmä- ja vihanneskasvien kylvämiseen ja istuttamiseen (salkopapu, humala jne.). Suotuisa ajankohta hedelmäpuiden ja marjapensaiden leikkaamiseen (keväällä vähenevän kuun aikana); viljan, eritoten maissin kylvämiseen; viljan, vihannesten ja hedelmien kevätlannoitukseen (ehdottomasti vähenevän kuun tai täydenkuun aikana); maanpäällisten tuholaisten torjuntaan. Epäsuotuisa ajankohta maan kuokkimiseen ja kitkemiseen (rikkakasvit itävät ja leviävät helposti); salaatin istuttamiseen (alkaa helposti kasvattaa pelkkää vartta).


Taas sais yhden rastin vetästä seinään: kävin leikkaamassa omenapuut. Rasti jo siitä että yleensä leikkaan omenapuita (vaikka kylläpä sen toissakeväisen Anssi Krannilan kanssa vietetyn leikkauspäivän jälkeen on ollut paljon pienempi kynnys niitä leikellä), ja vielä isompi rasti siitä että sen voi tehdä jo maaliskuussa. Yleensä tähän aikaan vuodesta meillä on vielä melkein metri lunta, nyt vain lämpäreitä siellä täällä. Etupihan epäkääpiöpuilta poistin verkot ja annoin jokaiselle henkilökohtaista leikkaushoitoa oikein ajatuksen kanssa. Tosin leikkauksen jälkeen viritin verkot vielä takaisin, ei kärsi jättää kalliita puita pupujen armoille. Takapihan kääpiötarhassa haasteena oli löytää jokaiselle puulle latva, edellistalven pupunruokailujen jäljiltä osa puista oli kunnon luutia. Kunhan maa sulaa ja tukikepit saa asennettua paremmin paikoilleen, pitää muistaa sitoa latvat kunnolla keppeihin jotta ne joskus kasvaisivat suoraan ja mielellään ylöspäin. Pirjoista sain muutamia kukkasilmullisia oksia maljakkoon.


Ja koska tänään on myös hyvä kylvöpäivä, hankin kylvömullat ja purkit jo viikolla, joten nyt seuraavaksi voinkin käydä siemenvaraston kimppuun ja pystyttää pesuhuoneeseen kylvöpuuhailupisteen. Eikös tomaatti ja paprika olekin korkeiksi kasvavia hedelmä- ja vihanneskasveja..?

Ei kommentteja: