tiistai 17. maaliskuuta 2015

Viinivillitys!

Tuli taas Kivistikin Taavilta sähköpostia, ja ihan mielenkiinnosta kävin kurkistamassa mitä "Kärhöd ja Viinirypäle" -viestin linkki pitää sisällään. Tämmöstä. Päähän pälkähtikin ajatus, että viinitarhassa on paljon tyhjiä paikkoja, ja  jotainhan niihin on saatava. Ja koska vähimmäistilaus oli kymmenen taimea, niin kymmenen eri lajikettahan sieltä sitten piti löytää.

Lajikelistassa oli vaikka mitä mielenkiintoista, joista jo kerkesin valkata sen kymmenen mielenkiintoisinta, ja sitten kun löysin sinne varsinaiselle sivulle, mistä niitä oikeasti tilataan, niin lajikevalikoima olikin kaventunut enää neljääntoista. No kyllä sieltä silti se kymmenen löytyi.. Valitsin nämä: Pine Lake, Kuzminski Sinii, Belaja Rannaja, Rusbol, Sirvinta, Veina, Lydia, Adalmina, Olga ja Kosmonavt. Syystä että meillä on jo Summersweet, sekä muutama Sukribe ja Zilga, ja se viimenen vaihtoehto (Aljosenkin) oli jäljellejääneistä kaikista talvenarin. (Kuva Roogojan sivulta.)


Joten hups, toivottavasti viinitarhassa on vielä noin monelle tilaa, ja toivottavasti jo toukokuussa maata pystyy kaivelemaan, kun nehän tulee paljasjuurisina. Tai sitten pääsevät ensin purkkiin ja suojaan, ja vasta myöhemmin maahan. Ja jos tarhaan vielä jää tyhjiä paikkoja, niin ensi vuonna täytyy olla liikkeellä vähän aiemmin, ehkä lajikkeita on sitten enemmän tarjolla..

4 kommenttia:

Susanna kirjoitti...

Siis onko viinitarhasi ihan avomaalla? Ainoa viiniköynnökseni oli kasvihuoneessa ja se kuoli sieilläkin, joten kiinnostaa tietää kovin, miten niiden kanssa onnistuu. Vallankin kun pihasi on asteen verran haasteellisemmalla vyöhykkeellä kuin omani.

Katja kirjoitti...

Mun tekisi mieli niin kokeilla viiniköynnöstä. Mutta meilläkin on mahdollisuus vain avomaalla, kasvihuoneeseen ei taida mahtua. Mutta avomaalla olisi paikkana aurinkoinen navetan tiiliseinusta. Valinnanvaraa ainakin näkyy köynnöksissä olevan.

Hilu kirjoitti...

Mielenkiintoisia kirjoituksia. Itse asuessani etelä-suomessa omistin yhden köynöksen joka oli kasvihuoneessa. Nyt asustan vitos vyöhykkeellä ja viime vuonna istutin lämpimälle seinustalle yhden. Mieli tekisi vielä muutamia lisää. Katsoin tuolta nettisivuilta myös lajikkeita. Millaisina ne tulevat sieltä. Minusta hinta vaikutti varsni edulliselta ainakin siihen nähden mitä itse on ostanut jostain puutarhamyymälästä jne.. Nyt on minulla on Zilga mutta jos kokeilisi sille jotain muuta kaveriksi :)

Eija kirjoitti...

Tosi mielenkiintoista tämä viiniköynnöstenviljelysi avomaalla. Toivotaan, että selviävät talvista ja keväistä. Leikkasin yhtenä keväänä Zilgaa kasvihuoneessa. Se meinasi vuotaa kuiviin. Joka leikkauskohdasta tippui, kuin hana olisi jäänyt auki. meni pitkälle kesään ennenkuin lehdet alkoivat kasvaa ja rypäleitä ei tullut yhtään. Seuraavana kesänä kasvoi taas normaalisti. Enää en uskalla keväällä leikellä.