tiistai 28. heinäkuuta 2009

Tuntemattomat

Mää nyt kysyn taas teiltä ku en mää oo mistään löytäny mitä nämä vois olla.

Viime syksynä jo ihmettelin tätä pensasta. Ehkä pikkusen vajaa kaks metriä korkeutta ja saman verran leveyttä. Lehdet on tosi jännät, tommoset kolmisormiset, ja niitä lähteeki vähän tolleen niinku kolme aina samasta kohtaa. Tämä ei oo kukkinu koko kesänä, onkohan vielä niin nuori, kukkii ehkä joskus tulevina kesinä. Ois kiva tietää mikä tämä suurinpiirteinkään on, missään (ainakaan mun) kirjoissa ja pensaita esittelevissä lehdissä ei ole mitään lähellekään tämän näköstä.


Sitte huomasin tuossa mökin takana yks päivä tämmösen erikoisuuden. Kukat on tollasten niinku pussukoiden sisällä, olivat kylläki jo melkeen kaikki kuihtunet. Lehdet on pareittain vastakkain. Melko rentovartinen, pystyynnostettuna ehkä polvenkorkuinen. Tätä en kauheesti oo vielä ehtiny ettiä mistään kirjoista, mut ei ainakaan oo mulle mikään kauheen tuttu tapaus.


Edit: Nyt nämä on ilmeisesti tunnistettu. Pensas on kultasade (!), ja tuo ruohovartinen nurmikohokki. Ihmettelen vaan miten tuo kultasade on ilmeisesti jo useamman vuoden menestynyt täällä IV-V -vyöhykkeellä! Vieläpä tuossa vanhan koivun juurella pohjoisen puolella!

6 kommenttia:

Tilu kirjoitti...

Heippa,
En minäkään osaa nimetä kasvejasi, en myöskään ole ikuna moisiin törmännyt. Mukava seurata josko joku osaa antaa kasveille nimet.

Hanski kirjoitti...

Moi! Tuosta alakuvan erikoisuudesta tulee mieleen, voisiko olla joku kohokki?

Vianna kirjoitti...

Kiitos Hanski! Yksi mysteeri ratkaistu. Kuukletin tuon ja löysin enemmänkin tietoa täältä: www.luontoportti.com/suomi/fi/kukkakasvit/nurmikohokki

Hanski kirjoitti...

Hyvä että mysteeri selvisi :)

SariW kirjoitti...

Pensaasi muistuttaa mielestäni kultasadetta (Laburnum alpinum). Voit googlata ja katsoa olisiko pensas se. Kultasateet ovat muuten rusakoiden herkkua ; )

Vianna kirjoitti...

Kiitos tiedosta, sariw! Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, pensas näyttäisi kuvien perusteella olevan kultasade!