maanantai 5. syyskuuta 2011

HedelmiäTämän hetken hedelmäpuut:
*omenat Lepaan Liereä (tekee jo parikymmentä omenaa!), Lavia, Tobias, Särsö, Pirja, Junost, koristeomena Makamik (tai joku muu punakukkainen..), yhteensä 11 puuta
*päärynät Olga, Lukashovka Rannaja, Vekovaja (purkissa vielä..)
*luumut Sinikka ja Kuokkalan Punaluumu (kokonaista kolme luumua punastumassa!)
*kirsikkapuita yksi isohko, yksi keskikokoinen ja paljon piiskataimia, lajikkeesta ei tietoa

Haavelistan hedelmäpuut:
*omenoita monta sorttia, mitä vaan luomuna saa, sekä lisäksi punamaltoinen Veiniöun
*päärynät (Yleinen Suomalainen Päärynä), (Elokuun Päärynä), (Aunen päärynä), (Pepi), (Suvenirs), Vaasan Päärynä
*luumut (Euraasia 21), (Himbergin Sinikriikuna), (Kuntalan Punaluumu), Nuuja, Onega, (Savion Keltaluumu), Silvastin Kriikuna, Smedman, Tuna Luumu, Vanhan Vaasan Kriikuna
*kirsikat Arttula, (Huvimaja), Kirsa, Latvian Matala, Nordia, Rauhala, Ruskeakirsikka, Sikkola, Suklaakirsikka, Yleinen Kuulasmarja, (makeakirsikka Gårdebo)

Lueskelin tässä Leif Blomqvistin Puutarhan Hedelmäpuut -kirjaa, ja sen huomaa.. Nuo suluissa olevat lajikkeet on sellaisia joiden pitäisi pienellä varauksella menestyä täällä meillä IV-vyöhykkeellä suojaisalla paikalla. Pientä hedelmätarhan laajennusta siis näyttäisi olevan tiedossa.. Ei se mitään, haaveilu on hyväksi :o)

4 kommenttia:

Eve kirjoitti...

Sullahan on oikea omenatarha siellä :). Paljonko oot jo säilöny omenoita? Voi kun meilläkin joskus tuo puu tuottaisi kunnon sadon. Pitäisi lisätä puita, mutta kun ainoassakin nyt rupi vaivaa, nii harmittaa.
Vieläkö olet pihaneuvojana? Muistelisin että joskus kirjotit olevasi.

Geranium kirjoitti...

Wau, teillähän on hedelmäpuita kuin keskikokoisella taimistolla :) Mitä aiot tehdä sadolla sinä vuonna, kun jokainen puu päättää tuottaa jättisadon, onko jo suunnitelmia?

Meillä on kaksi vanhaa omppua, lajikkeesta ei ole tietoa, ja yksi n. 15-vuotias. Wanhat tuottavat hedelmää uskollisesti vuodesta toiseen, nuorison edustaja ei tee mitään. Yksi nuori kirsikka on myös, se vasta virittelee hedelmöintiä, mutta n. 15-vuotias luumu pukkaa punakylkeä niin, että oksat meinaavat revetä. En olisi saanut sitä omalla hoidollani moiseen, ihan itse se on tuotteliaaksi ruvennut. Syötävää riittää nyt kotona ja naapureissa, hmm.

inkku kirjoitti...

Wautis mikä tarha!!! Minulla on haaveessa vanhaan perunapeltoon istuttaa 10 omppupuuta. Pelto vaan oottaa miehistä apua, kun se pitäs kyntää ja karhita tms, että pääsen istuttamaan heinänsiemenet ja puut.

Satu kirjoitti...

Moi! Laitoin sulle sähköpostia toisesta blogistasi löytäämääni osoitteeseen. Toivottavasti tuli perille:)