keskiviikko 4. huhtikuuta 2018

Sitruskasvien kylvökikkoja?


Jo useana keväänä olen yrittänyt kasvattaa sitruunoita ja mandariinejä kaupan luomuhedelmistä kerätyistä siemenistä, mutta se ei vaan onnistu.. Koska hedelmät on luomua, niitä ei pitäis olla käsitelty mitenkään silleen ettei niitä vois saada kasvamaan, ja koska ne tekee siemeniä, niin luulis että ne haluais tehdä myös poikasia. Mä teen siis todennäkösesti jotain väärin, mutta mitä? Yritin jopa ihan etsiä tietoa, ja yllättäen sitrukset onkin niitä jotka itää helpoiten, joita lapset aina kasvattelee kun ne on niin varmoja lähtemään kasvuun.. Jotkut lähteet sanoo että siemen tarvii kylmäkäsittelyn, jotkut taas sanoo että sitrushedelmien siemeniä ei tarvi kylmäkäsitellä. Löysin myös tiedon, että siemenet pitää ottaa suoraan hedelmästä, imeskellä hedelmäliha pois ja pitää siemen suussa kylvöön asti (voi olla hankalaa jos mandariinit on ostettu tammikuulla ja nyt alkaa suunnitella kylvöjä..). Tätä oon ite miettinyt että jos siemenet kuivuu liiaksi eikä siksi enää idä. Nyt on vielä kaks sitruunaa korkkaamatta ja auton perällä pussi kylvömultaa. Jospa tuon mullan sisälle sulamaan, ja ehkä jo huomenna "syön" yhden sitruunan ja toivon että sieltä löytyy muutama siemen.. Löytyykö keltään kasvatuskokemuksia tai lisää kikkoja miten tällanen helppo kasvi saadaan siemenestä itämään?

4 kommenttia:

Kruunuvuokko kirjoitti...

Olen aika usein kokeillut tavallisista sitruunan siemenistä kasvatusta. Olen pessyt siemenet hyvin hedelmälihasta tai liottanut hetken kädenlämpöisessä vedessä. Joskus saattaa kulua pitkään ennen kuin siemenet lähtevät itämään. Valitettavasti sitruunat ovat olleet melko lyhytikäisiä.

Hilu kirjoitti...

Minulla ei ole mitään varmaa tietoa tästä asiasta. Kerran vain tyttöni oli mummun kanssa istuttaneet sitruunan ja mandariinin siemeniä multaan. Kasvoivat kovasti ja aika isoksi, mutta yksi talvi jäivät huonolle kastelulle ja hoidolle niin kuolivat. Minä otin nyt sitruunasta siemeniä ja laitoin purkkiin kokeilu mielessä. Siemenet taisivat kyllä kuivahtaakkin ennen istutusta. Ei tullut mieleen, että pitäisi pitää ehkä kosteana jne... No katsotaan kuin käy :)

Minna / Hiidenkiven puutarhassa kirjoitti...

Pari vuotta sitten laitoin sitruunan ja mandariinin siemeniä ihan vain kylvömultaan. Eivät olleet edes mitään luomuhedelmiä. Muistaakseni ainakin mandariinit olivat yön yli paperin päällä, kun en illalla viitsinyt multasäkkiä kaivella esille. Osa iti reilun kuukauden kuluttua kylvöstä, lopuilla kesti melkein kaksi kuukautta itää. Itämisprosentti oli 100. Kasvoivat sitten suht reippaasti ja kivan näköisiä huonekasveja niistä tuli. Talven pimeys ja kuiva huoneilma sai niihin pesiytymään tuholaisia, joten viskasin menemään. Karambolaa kannattaa myös kokeilla. Itivät minulla ihan yhtä hitaasti kuin sitruksetkin, mutta kasvoivat nopeammin. Hauskana erikoisuutena sillä on kosketukseen reagoivat lehdet, jotka menevät suppuun myös yön ajaksi. Eksoottisia kasveja on aina välillä mukava kokeilla :)

Vianna kirjoitti...

Kiitti vinkeistä! Näyttäis että tarvin vaan enemmän kärsivällisyyttä.. Yleensä jos ei purkeissa ala elämää näkymään, niin jossain vaiheessa lopetan kastelun, ja eihän kuivassu mullassa ketkään idä. Eli nyt vaan hoivailen multapurkkeja kunnes jotain vihreää alkaa pilkistellä!