maanantai 19. toukokuuta 2014

Yksitoista puutarhakysymystä
..ja tietysti vastauksetkin niihin :o) Kiitokset Salaisen puutarhan Puutarhurille yhdentoista kysymyksen haasteesta. Olen sellaiseen ennenkin vastannut, muistaakseni tässäkin blogissa, joten tällä kertaa vastaankin vain kysymyksiin, enkä kerro itsestäni tylsiä faktoja enkä haasta ketään eteenpäin. Tai voisin mä yhden aiheeseen liittyvän faktan kertoa, jos joku ei vielä tiedä: olen kesätöissä myymässä kukkia torilla..

1. Montako eri kasvilajia pihallasi kasvaa?
Se olisikin hauska tietää.. Ainakin useita kymmeniä, toivottavasti joskus tulevaisuudessa jopa satoja lajeja tai ainakin lajikkeita.

2. Lempikasvisi?
Niitä on niin monta. Tällä hetkellä ja kohta kukkivista ainakin skilla, vuokot, tuomi, omenapuu ja sitten tietysti pionit, kärhöt, isotähtiputket, akileijat ja monet monet muut..

3. Romanttinen, moderni vai siltä väliltä oleva piha, mistä pidät ja miksi?
Puutarhassa, kuten elämässä muutenkin, tai väreissä, pitää mun mielestä olla vähän kaikkea. Ja vielä kun ne osaisi yhdistää kauniiksi ja toimivaksi kokonaisuudeksi, niin ettei lopputulos näytä sillisalaatilta..

4. Mieleenpainuvin puutarhavierailu, missä ja miksi?
Varmasti viime kesän molemmat puutarhabloggaajatapaamiset, sekä Särkän perennataimistolla että Oulujoen taimistolla. Tietysti siksi että niissä pääsi tapaamaan muita bloggaajia ja tutustumaan taimistoihin paljon syvällisemmin kuin jos siellä oli yksin pyöriskellyt.

5. Minkä puutarha-aiheisen vierailun/matkan haluaisit vielä tehdä?
Haluaisin päästä lauantain bloggaritapaamiseen Marketanpuistoon ja sen jälkeen Paulan puutarhaan, mutta kuten sanoin, olen myymässä kukkia torilla..

6. Kuinka paljon käytät aikaa pihan hoitamiseen?
Tätä nykyä ihan liian vähän, johtuen siitä että tuo varsinainen työtyökin keskittyy kesäaikaan, eikä puutarhailulle jää lähimainkaan niin paljon aikaa ja energiaa kuin haluaisin. Yritän kyllä kaiken mahdollisen vapaa-ajan viettää puutarhassa, joko tekemällä jotain tai edes ihailemalla jo tehtyjä juttuja.

7. Mikä on tärkeintä puutarhanhoidossa?
Tekeminen. Se, että saa tehdä jotain konkreettista, upottaa kädet multaan. Sekä tietysti puhdas, itsekasvatettu ruoka, mutta se tulee mun mielestä vähän niinkuin töiden puolesta, ei niinkään puutarhanhoidon tuloksena.

8. Uskotko kuun vaikutukseen puutarhanhoidossa? Miksi? Oletko kokeillut?
Uskon. Jos kuu liikutta valtameriä, niin miten se muka ei vaikuttaisi ihmisiin, kasveihin ym, vettähän mekin enimmäkseen ollaan. Olen kokeillut, leikkasin vaahterasta ja koivusta keväällä oksia eikä valunut pisaraakaan mitään nesteitä. Edelliskeväänä väärään aikaan leikattu vaahtera valutti nestettä päivätolkulla. Kylvöjä en ole kokeillut tehdä täysin väärään aikaan, pitäisi joskus testata sekin.

9. Kasvatatko paljon taimia itse, vai ostatko valmiina?
Yritän kasvattaa, mutta useimmiten kuitenkin päädyn ostotaimiin. Siemeniä mulla on varmaan sadan vuoden tarpeiksi, mutta jotenkin on niin työlästä se mullan kanssa puljaaminen ja vähässä valossa taimien kasvattelu.. Viime kesänä pistokaslisätyt vaaleanpunaherukat on kaikki kolme lähteneet tänä keväänä kasvamaan, joten menestyksestä innostuneena voisin kokeilla puuvartisten pistokaslisäystä useamminkin.

10. Omistatko kasvihuoneen? Jos niin, mitä siellä kasvatat?
Jos sitä nyt kasvihuoneeksi voi sanoa.. Joka vuosi tomaatteja, joskus kurkkuja tai paprikaa, viime kesänä toistasataa omenapuun perusrunkoa (joista osa on edelleen hengissä!), ne puuvartisten pistokkaatkin lähti kasvuun siellä. Haluaisin kyllä paremman ja isomman kasvihuoneen.

11. Paras puutarhavinkkisi? :)
Perusta kunnolla ja uskalla kokeilla! Vaikka sitä pistokaslisäystä.

2 kommenttia:

Karolina kirjoitti...

Olipas mukava lukea vastauksiasi! Minäkään en pääse tuonne Marketan puistoon, mutta muistoissa samoin meidän pohjoisen tapaamiset viime kesältä. Oli mukava =)

Anonyymi kirjoitti...

Moi! "Eksyin" blogiisi Pihapalvelu Verson kautta. :) Toivottavasti et pahastu, kun linkitin blogisi omaani (tallukka.blogspot.fi)?

Oma blogini käsittelee kevättalvella herännyttä innostustani sisällä kasvaviin viherkasveihin ynnä ulkoilmassa viihtyviin omia karvaturreja unohtamatta. :)