lauantai 23. toukokuuta 2015

Hedelmätarhalaiset


(Yläkuvan kukkija on just taimistolta tuotu kirsikkaluumu, ei meillä sentään kevät vielä niiiin pitkällä ole että puut kukkisivat, ei edes tuomet vielä..)

Nyt kun on mahdollista sellainen, että voikin kasvattaa erilaisia hedelmäkasveja (omena, päärynä, luumu, kirsikka, pihlaja (marjantuotantoon) sekä viinirypäle) vierekkäisillä alle viiden aarin lohkoilla kunhan niitä yhteensä on vähintään viisi aaria, ja ne voi ilmoittaa yhteisnimikkeellä "muut hedelmät", niin mepäs päätettiin yhdistää takapihan ompputarha (2 aaria) ja vieressä oleva viinitarha (1 aari), ja lainata hieman tilaa viereiseltä kasvimaalta, jotta saadaan se 0,05 ha täyteen. Näin ollen meilläpä onkin nyt viiden aarin hedelmätarha, johon piti tietysti hankkia lisää hedelmäpuita.


Omenapuidenhan pitää olla luomua, ja niitä on aika hankala mistään saada ellei ole varannut ja tilannut niitä jo aikoja sitten. (No ehkä Tuulimäeltä sais ku soittais ja hakis vaan..) Päätettiin kuitenkin että takapihan 6 kääpiöomppua plus etupihan 7 isoa omppua riittää, ja hommattiin sellaisia hedelmäpuita mitä ei luomuna saa, eli niitä saa ostaa tavallisina mistä vaan taimistolta sattuu löytymään. Käytiin sekä Viherlandiassa että paikallisessa taimimyymälässä, ja ostosreissujen tuloksena hedelmätarhaan muuttivat: päärynät 'Lel' ja 'Kafedralnaja', kirsikkaluumut (jotka siis on oikeesti luumuja hekin) 'Kometa' ja 'Podarok Sankt Pedersburg' (alias Pietarin Lahja), luumu 'Onega' (eli Laatokan Helmi), sekä kirsikka 'Sikkola'. Vielä olisi tilaa ainakin yhdelle uudelle puulle, ehkä useammallekin jos oikein änkää.. Makeapihlaja ois kyllä hieno.. Ja jos vielä istuttaisi yhden puun viinitarhan toiselle puolelle, saisi sillä keinoin yhdistettyä tienvieren päärynäpuurivistön samaan vierekkäisten kasvulohkojen sarjaan, ja hedelmätarha kasvaisi ainakin yhdellä aarilla lisää.

Ja sanokoon kuka vaan mitä vaan, mutta nykyään meillä istutetaan hedelmäpuut näin:


Tiedän joo, että ne pitäisi istuttaa laajaan, kuohkeaan kumpuun jne, mutta tämä tyyli on osoittautunut kaikin puolin käteväksi, ja tällä mennään kunnes parempi tapa keksitään. Lupaan raportoida heti kun ensimmäinen puu heittää henkensä tai lopettaa hedelmien teon siksi että onkin istutettu kankaaseen tasamaalle :o)

Ja vielä kuva tasan vuoden takaa, jolloin aurinko paistoi ja luumupuut kukki. Tätä näkyä odotellessa..

1 kommentti:

Kruunu Vuokko kirjoitti...

Olen itsekkin huomannut, etteivät viralliset ohjeistukset istutusten suhteen aina pidä pilkuntarkasti paikkaansa. Maaperän ja kasvualustan laatu sanelee pitkälle miten istutus kannattaa tehdä. Hyväksi havaitsemanne ja toimiva istutus kyllä kertoo onnistumisesta.