perjantai 8. toukokuuta 2015

Tässä vaiheessa


Skillat aloittelevat kukintaa. Sinisiä mättäitä on siellätäällä, muutamia lähes jokaisessa kukkapenkissä. Ovat levinneet siemenistä myös nurmikolle kukkapenkkien viereen, mikä toisaalta on harmi siinä vaiheessa kun koko piha menee uusiksi ja nurmikot saa kyytiä. Penkeissäkin siementaimia on miljuunia.

Valkovuokot on tupsahtaneet esiin. Näitä on kaksi esiintymää, tämä toinen vähän laajempi, ja sitten se vähän pienempi, joka sai päälleen maakuorman vuosi pari sitten ja pieneni entisestään. Toisaalla pitäisi olla tulossa hämyvuokkoa, kerrattua valkovuokkoa, ja sitten vielä vaaleanpunaista tai ternivuokkoa. Ja sen Monstrosankin hankin muistaakseni viime vuonna, mihinhän sen olen tuikannut..? Mietin valkovuokkojen levittämistä myös metsään..Posliinihyasintteja on kolme länttiä. Kaksi kukapenkeissä ja yksi aitan päädyssä jasmikkeen alla. Se menee kyllä kokonaan uusiksi, vattu ja nokkonen on vallanneet koko alueen. Jos ei tänä kesänä, niin ehkä sitten ens.

Krookuksista ensimmäiset on jo kukkineet. Nämä jälkimmäiset majailivat sen parimetrisen hangen alla vielä viime viikolla, joten kukkivat kunnolla vasta nyt. Paitsi näin sadepäivänä pitävät kukat viehkosti supussa.Ekat narskut! Pari Rip van Winkleä ja muutama tavallinen pikkunarsissi on jo auenneet, isoissa on vasta nuput. Narskuja on joka penkissä ja niin pitää ollakin. Enimmäkseen tykkään muista kuin kokonaan keltaisista, paitsi pienet tietysti saa olla keltaisiakin. Just istutin tän vuoden pääsiäiskukat (narsissit ja helmililjat) ulos kaveriksi entisille.

Tämä pieni oranssi tulppaani, jonka nimeä en enää muista, on todella aikainen ja näköjään jaksaa kukkia vuodesta toiseen. Ainakin kolmas kevät tällä. Eikä vielä ole iskenyt se ihme tauti joka yleensä vie meiltä tulppaanit ja laukat. Tulppaaninlehtiä puskee vähän joka nurkalta, mutta useimmat ei jaksa kukkia uudelleen. No, minäpä odottelen niitä sivusipuleista kasvavia kukkia..Kevätkurjenmiekkaa on useassa kohdassa, tähän asti bongattu vain yksi kukka eikä nuppujakaan muissa näy. Nämä on kyllä niin ihania, mutta jotenkin sitä ei syksyllä enää muista että tällaisiakin ilahdutuksia keväällä kaipaa. Jospa tänä vuonna muistaisin istuttaa näitä lisää..

Kesäkukkakaupasta piti ostaa jo (aikaa sitten) ensimmäiset orvokit. Pari tällaista jännää kirjavaa kukkapenkkiin siementämään, ja yksi valko-pinkki-violetti amppeli (ainakin niistä vaaleanpunaisista on otettava siemeniä talteen).Lumikellojen kukinta aarreaitan takana on jo kokonaan ohi, sen sijaan nuoren syreenin juurelle istutetut on liikkeellä vähän myöhemmin. Ne onkin levinneet ihan mukavasti, toisin kuin ne siellä aitan takana..

Sinivuokkoja pihassa on neljä pientä mätästä. Yhtä käytti koira makuualustana, joten piti vähän suojata risuilla kukkasia. Voisikohan näitäkin viedä sinne metsänreunaan, olis kiva saada sinnekin vähän väriä..

1 kommentti:

pioni kirjoitti...

Ihania kevään pikkukukkasia!
Se on kyllä totta, että syksyllä ei muista missä kohdin keväällä on tyhjää tilaa;)