perjantai 14. lokakuuta 2011

Jättiläisen kynsiäTilasin Hyötykasviyhdistykseltä talvivalkosipuli Aleksandraa kokonaisen kilon. Ajattelin saada sillä kasvimaan puolitäyteen, mutta mutta.. Kiloon mahtui vain 11 sipulia (joista annoin anopille yhden), ja kynsiä niissä oli 4-7/sipuli. Jatkoksi täytyi laittaa muutama oma kynsi, että sain edes yhden penkin melkein täyteen. Ja kylläpäs nuo omat kynnet näyttikin pieniltä jättiläisten rinnalla, vaikka ruokaa laittaessa tuntuvat juuri sopivan kokoisilta. Nyt saavat jättiläisen kynnet pikkuserkkuineen levätä talven yli multaan kaivettuina, ja keväällä ihmetellään minkälaisia jättiläisiä maasta kasvaa.


Kasvimaalla vielä hommaa ennen talvea: toistakymmentä säkillistä juolavehnän ja voikukan juuria täytyy kuljettaa muualle muhimaan, letkut ja työkalut kerätä pois, pakkasenpanemat auringonkukat siivota kompostiin, persianapilat kääntää maahan, ja voisipa heinittyneen porkkanapenkinkin kitkeä ja kääntää valmiiksi kevättä varten. Pieni pläntti paljasta tilaa olisi vapaana, siihen ehkä voisi kokeilla porkkanoiden syyskylvöä.

5 kommenttia:

Marjo kirjoitti...

Voi miten mahtavia! Ja hyvältähän nuo sun omat kasvatuksetkin näyttää. Kerros kuinka saat valkosipulit kasvamaan? Mulla on ammattiylpeys saanu pahan kolauksen ;) kun en sitten millään saa valkosipulin kasvatusta onnistumaan! Tänä vuona en etes ostanut talvivalkosipulia, niin karvaalta tuo joka vuotinen epäonni tuntuu... :D

pioni kirjoitti...

Talvivalkosipuli kuulostaa oikein kivalta, siitä oli mainintaa myös jossain puutarhaohjelmassa. Pitänee ensi vuonna tilata.

Leena K kirjoitti...

Minä tilasin joskus 10 vuotta sitten talvivalkosipuleita. Ne kasvavat vuosi toisensa jälkeen ilman muuta vaivaa kuin maahan jääneiden ja talven aikana versoneiden jakaminen keväällä.

Omien valkosipulien makua ei mikään voita!

Geranium kirjoitti...

Kylläpä näytti herkulliselta jo tuo siemensato, mitähän se on sitten, kun syntyy omaa valmista :)

Näin pikkupihaisena kadehdin isompia tiluksia, joissa voi harjoittaa laajempia viljelyksiä. Onneksi pääsen osalliseksi tällaisten ihanien blogien välityksellä...

Aurinkoista viikonloppua!

Eve kirjoitti...

Valkosipulia haluaisin kokeilla. Pitäs siitä saada tietoa ensi kevääksi. Kai sitä voi keväälläkin vielä istuttaa?