perjantai 8. kesäkuuta 2012

Hiukan hyötykasveja


Kasvimaalla ei oikeastaan vielä ole muuta kuin valkosipulit. Muutaman kyssäkaalintaimen istutin testimielessä biohajoavaan muovikatteeseen, ja päälle laitoin harsosta tunnelin. Jotenkuten ovat siellä viihtyneet. Maissinkasvatus on vaan niin vaikeeta.. Tänä vuonna sain siemenet itämään oikein hyvin, mutta esikasvatuksen aikaan kissat söi puolet maissipellosta, ja piti siirtää taimet ulos. Se tuli tehtyä ehkä vähän liian aikaisin, nyt näyttää siltä että hengissä ehkä ovat mutta minkäänlaista kasvua tai vahvistumista ei ole havaittavissa. Kesäkurpitsat ja sipulit olisi tarkoitus myös laittaa biokalvoon, ja porkkanankin voisi jo kylvää kunhan saisin vähän noukittua nuita juolavehnän juuria vähemmäksi.


Kasvihuone on saanut kaksi kattopleksiä paikalleen, juhuu! Virittelin sisälle harsoteltan, jonka alla muutama kirsikkatomaatti asuu sangoissa. Tänä vuonna suurin haaste (katottomuuden lisäksi) kasvihuoneessa on ollut vesi, jota lainehtii lattialla ja istutuskaukaloissa. Kasvihuoneen pohjalla on allasmuovi estämässä juolavehnän invaasion alakautta, ja hyvin se pitää myös yläpuolelta tulevan veden paikallaan.. Ja sankojenmetsästystä on kuulkaa harrastettu, olen umpikyllästynyt kasvusäkkeihin, ja päätin laittaa taimet vaihteeksi sankoihin kasvamaan. Vaan miten kalliita ne onkaan, pari euroa kappale. Tarviisin noin 50 sankoa, plus mullat, joooo..Viiniköynnöskepakot ovat alkaneet herätä henkiin muoviteltan suojissa. Silmuja pukkaavat jo melkein kaikki kepit, ja taimena tulleet on venähtäneet jo aikamoisesti pituutta. Ensi viikolla olisi tarkoitus istuttaa viinit avomaalle, tai ainakin päättää mihin kohti heidät sijoitamme. Tärkeä päätös, onhan ne sitten paikallaan seuraavat montakymmentä vuotta. Toivottavasti.Hedelmätarhassa näyttää paikoitellen hyvinkin kukkealta. Noin seitsemänvuotias Sinikka on vihdoin päättänyt alkaa kukkimaan, useammansadan kukan voimin, ja kun vieressä on toinen luumupuu kukassa niin toivottavsti saadaan syödä tänä kesänä luumuja. Omenapuu(t) aloittelee kukintaa (yksi on puu, ja loput yhdeksän pelkkiä pupunsyömiä rankoja, mutta onneksi niissä säästyi muutama kukkaterttu..), ja Olga-parkakin kukkii hyvin kauniisti ja odottelee että jos jostain tulisi joku pörri jolla olisi päärynänpölyä takajaloissaan. Jos vaikka sitten ensi kesänä niitä päärynöitäkin saataisiin kun nuo uudet puut on vähän kasvaneet (ehkä ne pitäisi jo istuttaa..).


1 kommentti:

Millan kirjoitti...

Kappas, kun on tänä keväänä meillä ollut samankaltisia koettelemuksia taimikasvatuksessa. Minultakin kissa nimittäin söi maissintaimet. Tökkäsin sitten siemeniä suoraan kohopenkkiin, mutta eivät näytä, ainakaan vielä itäneen. Kyssäkaalin taimetkin jäivät tällä kertaa jotenkin kitukasvuisiksi. Kasvihuone sentään on niin paljon pienempi kuin sinulla, että vanhoja sankoja on riittänyt istutusastioiksi.