lauantai 26. toukokuuta 2012

Lajikkeet


Viiniköynnökset tilasin täältä, ja lajikkeita tuli seuraavasti:

Siegerrebe - tämä vanha saksalainen aitoviinilajike kukkii myöhään, joten kukinta ei ole kovin arka keväthalloille. Marjat ovat hiukan punertavia, suurikokoisia. Sopii syötäväksi sellaisenaan, mutta on hyvä myös viinin valmistukseen. On talvenkestävä Etelä-Suomessa, mutta suositellaan suojaamista talveksi.

Solaris - saksalainen kolmekymmentä vuotta sitten kehitetty lajike, joka kestää pakkasta parikymmentä astetta. Se tuleentuu myöhään, joten latvusten leikkaaminen elokuusta lähtien parantaa sen talvenkestoa. Se on yleinen pohjoismaiden viinitarhoilla. Rypäleet kypsyvät syyskuun alkupuolella, mutta niiden voi antaa kypsyä syyskuun loppuun asti. Rypäleet ovat aluksi hapokkaita, mutta sokeripitoisuuden kasvaessa happoisuus vähenee, kuten muillakin. Mehu sopii hyvin valkoviinin valmistukseen. Solaris on hyvin taudinkestävä.

Garant - Solariksen ja Muscat Bleun risteytys, rypäle on vaalea. Osa sen hyvästä taudinsietokyvystä juontuu tertun väljyydestä. Sopii pöytärypäleeksi kasvihuoneeseen. Sen rypäleet kypsyvät viikkoa aikaisemmin kuin Galanthilla (syyskuun lopussa), mutta syöntiaika on tälläkin pitkä. Garant saa sinistä sävyä kypsyessään.

Rondo - rypäleet ovat sinisiä, suuria, hyvänmakuisia ja sopivat punaviinin valmistukseen. Satoisuus on hyvä, kypsyy lokakuun alkupäivinä. Niin Rondolla kuin muillakin telttamaisesti tai seinämäksi laitettu muovi nopeuttaa kasvua ja sadon kypsymistä. Rondo on yleisimmin kasvatettu tumma viinilajike Tanskassa ja
Ruotsissa. Rondo kestää pakkasta -20 astetta.

Sukribe - kestää pakkasta 30 asteeseen saakka. Rypäle on keskikokoinen, vihreä ja maussa on mukana ojukkaviinin aromia. Sukribe on suurisatoinen, ja siementen osuus rypäleestä on pieni. Kypsyy syyskuun puolivälissä.

Hasanski Sladki - kypsyy syyskuun alussa. Marjat keskikokoiset, pienet, siniset ja sisältävät runsaasti C-vitamiinia. Sopii viinin valmistukseen. Lehdillä kaunis punainen syysväri. Versot eivät ehdi kovin hyvin talveentua ja siksi latvakasvu kannattaa pysäyttää leikkaamalla jo elokuusta lähtien: kun kasvi ei pysty kasvamaan ylöspäin, se joutuu laittamaan tuottamansa ravinteet rypäleisiin ja valmistautumiseen talveen. On kestänyt -33 astetta pakkasta.

Summersweet - tämä on kotoisin Pohjois-Amerikasta. Se vaatii kevyen talvisuojauksen. Rypäle on tumma ja nimensäkin mukaan lämpimässä paikassa kypsyttyään makea ja maukas. Kypsyminen tapahtuu syyskuun lopussa. Voi kasvattaa lämmittämättömässä kasvihuoneessa, jolloin se ehtii kypsyä paremmin.

Zilga - marja on keskikokoinen, sininen, makea, mieto, vähän mustikan tyyppinen, kypsyy syyskuun puolivälissä. Viinin tekemiseen se mietoutensa takia sopii yksinään huonosti. Rypäleen tummasta väristä huolimatta mehu on kirkasta. Kestää lähes 35 astetta pakkasta. Lehvästöllä on kaunis punainen syysväri ja sen versot talveentuvat hyvin ja sitä voi käyttää esim. pergolassa. Zilga aloittaa kasvun aikaisin ja on arka yöhalloille. Zilga kaipaa hapanta maata.

Esther

Somerset Seedless

Viiniköynnökset on tarkoitus istuttaa ihan taivasalle kun ei meillä sitä kasvutunnelia ole - vielä :o) Katotaas miten selviävät täällä siperiassa, suurin ongelma ei kuulemma olekaan kylmät talvet, koska lumen alla "lämpimässähän" versot köllöttelee, vaan se kuinka torjutaan keväthallat ja saadaan taimet valmistautumaan ajoissa talveen. Niihin seikkoihin täytyy kiinnittää erityistä huomiota kasvatuksessa.

3 kommenttia:

Millan kirjoitti...

Seuraan tääällä into piukeana alkavaa viininviljelijän taivaltasi. Itse istutin viikko sitten Zilgan kasvihuoneeseen ruukkuun. Meinasin ensin ulos seinustalle, mutta jänistin. Kunhan luen sinun kokemuksistasi, ehkä hankin vielä toisen viinin ulkosalle.

Susanna kirjoitti...

Ooh, viiniköynnöksiä! Niitä tekisi itsenikin mieli, mutta luultavasti kuolisivat tällä korkeudella :/

PilviP kirjoitti...

Kaunis kiitos tiedoista! Nyt vaan sitten visioimaan ja pohtimaan, mihin sitä tänne lykkäisi tuollaisen tarhan. Onko teillä iso tila varattuna näille?